Препораки од др. Џордан Питерсон

(0)preporaki-od-dr-jordan-piterson-sinteza.mk

Направете експеримент за личен развој и обидетете се, колку што можете, во период од еден месец доследно да ги применувате следните препораки. Издвојте ги оние на кои сметате дека е најзначајно да обрнете внимание. Забележете ја разликата во вашиот живот.

Препораки од др. Џордан Питерсон, еден од најистакнатите психолози на денешницата:

 1. Кажувајте ја вистината.
 2. Не правете работи кои ги мразите.
 3. Однесувајте се во согласност со своите мисли и чувства.
 4. Целете кон она што ви дава смисла, а не кон она е исплатливо.
 5. Бидете личност која ги прави работите, а не онаа која треба да е видена дека нешто прави.
 6. Обрнувајте внимание.
 7. Претпоставете дека личноста која ја слушате може да знае нешто што ќе ви биде од корист. Обидете се вистински да ја слушате другата страна.
 8. Посветете се и свесно работете на одржување и подобрување на вашата врска со партнерот.
 9. Бидете внимателни со кого споделувате добри вести.
 10. Бидете внимателни со кого споделувате лоши вести.
 11. Каде и да одите, направете барем една работа која би подобрила нешто.
 12. Замислете каква личност би сакале да бидете, и без двумење целете кон тоа.
 13. Не дозволувајте да станете арогантни и огорчени.
 14. Обидете се да направите барем една просторија во вашиот дом, колку што е можно поубава.
 15. Споредувајте се со личноста која бевте вчера, а не со тоа кој е некоја друга денес.
 16. Работете вредно колку што можете на барем една работа, и следете какви промени ќе донесе тоа.  
 17. Ако се уште слабоко ве растажуваат искуства и спомени од минатото, запишете ги внимателно и сеопфатно.
 18. Воспоставете конекција со други луѓе.
 19. Немојте да ги деградирате социјалните институции или културно уметничките постигнувања.
 20. Однесувајте се кон себе си како кон личност за која сте одговорни да се грижите.
 21. Барајте мали услуги од друга личност, така што и таа би можела да побара услуги од вас во идина.
 22. Бидете пријатели со луѓето кои го посакуваат најдоброто за вас.
 23. Не се обидувајте да „спасувате“ некој кој не сака да биде „спасен“.
 24. Бидете многу внимателни „спасувајќи“ некој кој сака да биде „спасен“.
 25. Ништо што е добро направено е незначајно, колку и да е мало.
 26. Средете си го просторот во кој живеете, пред да го критикувате општеството и светот.
 27. Трудете се да изгледате како личноста која сакате да бидете.
 28. Бидете прецизни во вашиот говор.
 29. Стојте исправени, со рамената наназад.
 30. Не избегнувајте нешто што ве плаши, но стои помеѓу вас и тоа што го сакате и ви значи.
 31. Немојте непотребно да правите опасни работи.
 32. Не потиснувајте непријатни работи, сакајќи да ги избегнете.
 33. Читајте дела од одлични автори.
 34. Не дозволувајте да не се спротивставите на неправда.
 35. Запомни, она што веќе го знаеш не е помалку битно од она што не го знаеш.
 36. Бидете храбри и благодарни и во време кога страдате.

Посттрауматски развој

(0)postraumatski-razvoj-sinteza.mk

За траумата велат дека е кошмар кој ни се случува на јаве..

За многумина е исклучително тешко да ја надминат траумата која ја доживеале, и овој процес бара голема храброст и истрајност.

Но, и покрај тоа, траумата има трасформативна моќ. Концептот за придобивките од болката, неретко го сретнуваме во религијата, поезијата, филозофијата, литературата. Трансформативната моќ на болката и страдањата, како идеја и сведоштво, се сретнува низ историјата на целата човекова цивилизација.

Што е посттрауматски развој?

Пострауматискиот развој се дефинира како позитивни личносни промени кои се јауваат како резултат на борбата да се соочи личноста со траумата и нејзините психолошки последици. Кога зборуваме за трауматски настани и искуства, тука може да наведеме: насилство, сиромаштија, присуство на ментална или физичка болест кај себе или во семејството, загуба, емотивно, физичко, економско или сексуално злоставување и манипулација, недостаток на грижа и љубов во детството итн. Низ посттрауматскиот развој, преку еден комплексен и најчесто долготраен процес, личноста може да се доведе до поголемо разбирање, сочувство, поголемо и подлабоко ценење на животот и релациите, духовен развој, развивање личносни снаги, и стекнување чувство на смисла како резултат на сето ова.

Она што е интересно и значајно е што неретко, овој степен на личен развој го надминува сепенот на развој кај личноста за нејзиното функционирање, кое било специфично за неа пред да се случи траумата. Така што, посттрауматскиот развој не се однесува на доведување до нивото на функционирање на кое била претходно личноста, туку надминување на тоа ниво. Истражувањата за овој психолошки феномен покажуваат дека посттрауматскиот развој не е спротивна реакција на пострауматскиот стрес, туку дека се работи за две различни реакции кои може да се јават симултано кај личноста, и по некое време, стресното искуство да поттикне нејзин раст и развој.

Вежба за личен развој: третирајте се себе си како свој најдобар пријател

Кога работите во животот не одат според вашиот план, обидете се да градите однос кон себе како кон добар пријател/ка и следете ги резултатите на ваквиот пристап. Колку повеќе вежбате да се однесувате на овој начин кон себе си, толку поприродна ќе ви стане оваа навика.

Инструкции за вежбата:

Прв чекор – Потсетете се на период или ситуација кога ваш најблизок пријател/ка минувал/а низ болка, тага или животна непријатност. Запишете ги сите нешта кои би ги направиле и кажале на него/неа и забележете го тонот на гласот со кој би го направиле тоа.

 • Ситуацијата во која се наоѓа пријателот/ката:

 • Вашиот одговор:

Втор чекор – Потсетете се на период и ситуација кога вие сте се бореле. Можеби токму во моментов има нешто во вашиот живот поради кое не се чувствувате добро? Запишете што сѐ би направиле и кажале на себе си, и со каков тон на гласот би го правиле тоа.

 • Вашата ситуација:

 • Вашиот одговор:

Трет чекор – Запишете ја разликата помеѓу тоа како се поставувате кон својот најдобар пријател/ка, а како кон себе си? Ако постои значајна разлика, запрашајте се зошто е тоа така и запишете што ве води да се однесувате кон себе си другите на толку различен начин.

Четврт чекор – Најпосле, запишете како можеле да се променат нештата ако се однесувате кон себе си како што се однесувате кон свој најдобар пријател.

Целта на вежбата: преку оваа вежба се освестува дискрепанцата која постои меѓу нашиот однос кон себе си и кон другите. Исто така, преку неа се вежба сочувство кон себе си, како и однос кон себе кој не е ниту себецентричен и нарцисоиден, ниту пак води кон себе повлекување и самопонижување.

Учењето на здрава самоподдршка е вештина која е од исклучително значење за субјективната добросотојба.